12
111
1 1 11
 
 
  1 1 1 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Coca bladen en zaden - Fotografie van Monika

Alleen de traditionele boeren verbouwen biologische cola

Sinds de regering van de cocatelers van de Chapare in 2006 aan de macht kwam heeft het de traditionele cocatelers in de afgelegen zones van het land vervolgd. De eerste keer, in september 2006, toen de politie twee jonge cocatelers doodde uit de Yungas van Vandiola, een zone van traditionele teelt, langs een rivier boven de lage en warme gebieden van de Chapare. Een paar dagen na de moord vertelde Evo Morales aan zijn mensen dat die Yungeños niet moeten huilen ‘omdat zij in de strijd om de macht niet hun bloed hebben vergoten'. Het is waar dat de cocatelers uit de Yungas van Vandiola niet hebben deelgenomen aan die strijd : hun land is ontoegankelijk oerwoud, en ze hoefden niet vechten tegen de uitroeiing omdat ze niet voor drugshandel verbouwden. Terwijl de gemeenschap in Vandiola in rouw was in die dagen die het definitieve einde betekenden van de rust ter plekke, pochte de eerste minister met de felicitaties die ze ontvingen van de ambassadeur van de Verenigde Staten voor de moedige actie. De overheid had niet het fatsoen om zich te verontschuldigen voor deze moorden en betaalde zevenduizend dollar, $ 3500 per leven, maar sindsdien worden de cocatelers van Vandiola en Tiraque, de twee zone’s van Cochabamba met traditionele teelt regelmatig geïntimideerd door een overheidsbeleid van vervolging.

Onlangs heeft de regering het leger en politie voor een uitroeiingsactie naar het dorp Apollo gestuurd in de provincie Franz Tamayo, departement La Paz. Op 18 oktober zei de vice-minister Felipe Caceres dat " een gewapende groep cocaleros in Apollo de uitroeiing van hun culturen verhinderde”. Hij kondigde aan er 100 soldaten naar toe te sturen om het werk van de Joint Task Force te versterken. In reactie zei Gregorio Cari, hoofd van de cocatelers van Apollo : " Dag en nacht staan we op de uitkijk op bruggen en andere plaatsen, omdat we geen uitroeiing toestaan , zelfs als we als wapens alleen stokken, bijen en korven hebben." Volgens de priester van Apollo , Dionysus Zabala, heeft op zaterdag 19 oktober de Joint Task Force huizen aangevallen huizen, vrouwen werden geslagen en om 05:00 uur gedwongen om met hun kinderen hun huizen te verlaten zodat de JTF direct met vergassen van de gewassen kon beginnen." De priester vervolgt : "Volgens de vrouwen kwam de JTF in de huizen en vroeg om de documenten van hun echtgenoten om ze te verbranden. Maar daarna hoorden ze dat het werkelijke doel was dat hun mannen papierloze burgers zouden worden zodat men kon zeggen dat het Peruanen zijn. "Overheidsbronnen beweren dat de soldaten in een hinderlaag liepen, dat "de boeren wapens droegen en van op afstand aanvielen toen de soldaten zich opmaakten om coca uit te roeien." De officier van justitie, Leopold Ramos, sloot niet uit dat de groep die de hinderlaag op zaterdag 19 organiseerde zich klaar maakte voor een militaire training tegen de" terreurgroep Lichtend Pad in Peru."
Wat zeker is, is dat in de verwarring die zaterdag drie soldaten en een militaire arts om het leven kwamen. Hierop heeft de regering de stad gemilitariseerd en is begonnen de lokaal geteelde coca uit te roeien. Acht leiders werden al na deze gebeurtenissen opgesloten. Hoewel ze niet schuldig waren, zullen ze jarenlang in dezelfde gevangenis vertoeven waar de regering Morales veel leden van de oppositie tegen zijn beleid heeft opgesloten.